Čerešne (Třešně)
Doba zberu: jún - august (podľa odrody)
Vhodnou surovinou na výrobu akostných nealkoholických nápojov sú tmavé čerešne. Svetlé čerešne sa dajú spracovať na doplnkové šťavy do zmesí štiav k výrobe ovocných vín dezertných a korenených. Čerešnová šťava sa obvykle pridáva k višňovej alebo ríbezľovej. Používame len dozreté, tmavé čerešne, inak získame víno bezfarebné, vodovej chuti. Lepšie
je použiť zmes čerešní a višní v pomere 4 : 1. Vždy je potrebné všetky plody odstopkovať a čiastočne odkôstkovať. Stmavnutie vína po čase nie je chybou vína (hnednutie). Nakvasenie je nevyhnutné preto, že šťava sa z dužiny získava veľmi ťažko.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke