Púpava - recepty z knihy (rok 2003)
Recept na 1 liter vína:
220 g púpavových kvetov
650 ml vody
3,3 g kyseliny citrónovej
0,17 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 220 g cukru + 220 ml vody
PÚPAVOVÉ VÍNO  1
Kvety úplne zbavíme stopiek, sparíme vodou, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a roztok cukru vo vode. Po vychladnutí zmes scedíme, pridáme vzklíčené kvasinky a všetko necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia víno pretočíme, necháme aspoň 2 dni odležať a po klesnutí kalu na dno, plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)
PÚPAVOVÉ VÍNO  2
Recept na 1 liter vína:
200 g púpavových kvetov
610 ml vody
1 pomaranč
1/4 citrónu
0,16 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 300 g cukru + 210 ml vody
K domácemu vínu z púpavy sa pridáva predpísané množstvo cukru buď ihneď po sparení, vždy však pred vmiešaním vzklíčených kvasiniek alebo súčasne s nimi. V tomto ojedinelom prípade je nutné pridať cukrový roztok naraz, nie po častiach. Rovnako prídavok medu je opodstatnený. Táto požiadavka vyplýva z praxe, že sparené kvety pri nedodržaní tejto zásady dávajú víno nahorklej chuti.
Kvety sparíme vriacou vodou a zmes necháme stáť 3 dni v prikrytej nádobe v studenom prostredí. Potom vylisujeme, šťavu privedieme do varu, pridáme nadrobno nakrájanú pomarančovú a citrónovú kôru, živnú soľ a povaríme približne 15 minút. Zmes precedíme, pridáme pomarančovú a citrónovú šťavu a roztok cukru vo vode. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Po vykvasení víno pretočíme, necháme odstáť kým kal neklesne na dno (prípadne prefiltrujeme) a plníme do fliaš.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke