Rebarbora - recepty z knihy (rok 2013)
REBARBOROVÉ VÍNO
POSTUP
1, Utrite stonky vlhkou utierkou, ale neolúpajte z nich kôru. Nakrájajte ich na drobné kúsky, vložte do hrnca a zalejte cukrovým roztkom (2,5 l vody).
2, Nechajte stáť cez noc, aby sa do stoniek vstrebalo čo najviac cukru.
3, Sceďte šťavu do čistej nádoby a zalejte nakrájanú rebarboru vodou tak, aby sa všetok cukor, ktorý na stonkách ostal, spláchol. Získanú tekutinu pridajte k scedenej šťave. Pridajte šálku čierneho čaju, ktorý nápoju dodá zvieravú chuť.
4, Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte prebehnúť kvasenie.
5, Stočte do čistej nádoby a nechajte víno aby sa prirodzene vyčistilo.
6, Stočte víno do čistých fliaš a skladujte v chlade a tme
Recepty (predpisy)
Recept na 5 litrov vína
1,25 kg stoniek rebarbory
4,5 litra prevarenej chladnej vody
1,25 kg cukru
1 šálku čierneho čaju
živná soľ, kvasinky
Rebarborové víno získa zrením na kvalite a zároveň sa postupne stáva celkom priezračné. V chladnom prostredí ho môžeme skladovať až 2 roky.