Jarabina - recepty z knihy (rok 2001)
Všeobecný postup
Plody sa odstopkujú, podrvia alebo rozomeľú a vylisujú. Takto získanú šťavu necháme sedimentovať (kal samovoľne klesne na dno).
JARABINOVÉ STOLOVÉ VÍNO  1
Recept na 22 litrov vína
Na 10 litrov vyčírenej jarabinovej šťavy pridáme 10 litrov vody, 3,6 kg cukru, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Túto zmes ponecháme bežným spôsobom kvasiť pri teplote 20°C.
Recepty (predpisy)
JARABINOVÉ STOLOVÉ VÍNO  2
Jarabiny najprv pomelieme. Získanú drť zalejeme rovnakým množstvom vody a zmes premiešame. Zmes krátko zahrejeme na teplotu 60°C a potom vylisujeme. Šťavu necháme sedimentovať (kal sa samovoľne usadí na dne). K odkalenej šťave pridáme na 10 litrov šťavy 1,7 kg cukru a necháme kvasiť pri teplote 20°C. Po búrlivom kvasení víno stočíme a necháme dokvasiť v inej nádobe.
JARABINOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 23,5 litra vína
10 litrov jarabinovej šťavy
10 litrov prevarenej vychladnutej vody
3,6 kg cukru
živná soľ, kvasinky
10 litrov jarabinovej šťavy
10 litrov prevarenej vychladnutej vody
4,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 1,8 kg cukru
K odkalenej a vyčírenej šťave, ktorú sme vyrobili rovnako ako pri výrobe stolového jarabinového vína, pridáme na 10 litrov šťavy 10 litrov vody a 4,5 kg cukru. K tejto zmesi ešte pridáme živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek, ktoré kvasia aj pri vyššej koncentrácii cukru a alkoholu (napríklad turbokvasinky). Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote približne 20°C. Po ukončení búrlivého kvasenia víno buď dolejeme, alebo stočíme do novej nádoby a necháme dokvasiť. Po úplnom dokvasení pridáme k vínu 1,8 kg cukru. Skladujeme v chlade a tme.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke