Jarabina - recepty z knihy (rok 2013)
JARABINOVÉ VÍNO
Recept na 3,5 litra vína
POSTUP
1,  Čerstvé, zrelé jarabiny odstopkujte. Dôkladne ich opláchnite a vložte do nádoby. Zalejte 2 litrami vriacej vody. Nenechajte sa odradiť nepríjemným zápachom, ktorý v tejto fáze prípravy vydávajú.
2, Nechajte stáť 3 dni a denne miešajte. Potom výluh sceďte cez jemnú tkaninu (2 - 3 vrstvy záclony) do kvasnej nádoby.
3, Vytvorte sirup z 0,9 litra prevarenej vody a 1,3 kg cukru, po vychladnutí pridajte pomarančovú šťavu a jemne nakrájanú kôru. Pridajte sirup do kvasnej nádoby. Potom pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
4, Nasaďte kvasný uzáver a nechajte vykvasiť. Víno sa veľmi rýchlo čistí prirodzenou cestou.
5, Stočte víno do čistého demižónu a nechajte 6 mesiacov zrieť v chlade a tme. Potom môžete stáčať do fliaš.
Recepty (predpisy)
1 kg zrelých, namrznutých jarabín
2,9 litra vriacej vody
1,3 kg cukru
2 pomaranče
živná soľ, kvasinky
Víno je vhodné na konzumáciu až po dlhšej dobe a preto mu doprajte čo najdlhší čas, aby poriadne dozrelo.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke