Černice - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
ČERNICOVÉ STOLOVÉ VÍNO
K odkalenej černicovej šťave pridáme na 10 litrov šťavy 2,5 litra vody, 2 kg cukru a 2 g živnej soli. Šťavu potom necháme kvasiť pri teplote asi 20°C. Po búrlivom kvasení víno dolejeme po hrdlo demižóna a necháme dokvasiť. Po dokvasení stočíme z kvasníc a keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Recept na 13 litrov vína
Všeobecný postup
Černice podrvíme a drť ponecháme 1 - 3 dni odležať, aby získala vyššiu farebnosť a mala vyššiu výlisnosť. Po odležaní šťavu scedíme a zbytok vylisujeme. Oba podiely šťavy zmiešame. Takto získanú šťavu necháme vyčistiť od kalov sedimentáciou (samovoľným usadením). Odkalenú šťavu potom upravujeme pre kvasenie.
ČERNICOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 14,5 litra vína
Vylisovanú a odkalenú černicovú šťavu upravíme pre kvasenie pridaním 2,4 litra vody, 2,7 kg cukru, 2 g živnej soli a zákvasu čistej kultúry kvasníc  k 10 litrom šťavy. Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote 20°C. Po jeho ukončení prenesieme nádobu do miestnosti s teplotou približne 15°C. Víno dolejeme až po hrdlo demižónu a necháme na kvasinkách dokvasiť. Po úplnom dokvasení pridáme k stočenému vínu 1,2 kg cukru.
10 litrov černicove šťavy
2,5 litra prevarenej vychladnutej vody
2 kg cukru
2 g živnej soli, kvasinky
10 litrov černicove šťavy
2,4 litra prevarenej vychladnutej vody
2,7 kg cukru
2 g živnej soli, kvasinky
dosladenie: 1,2 kg cukru
Počet návštev
hit counter
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke